Carreño va collaborar cola conseyería na ellaboración d'un censu de palmeres nel conceyu

Énte la esistencia de la plaga Picudu Colloráu n'Asturies y por que puedan aplicase les midíes de erradicación y control oportunes, previstes por Conseyería de Desenvolvimientu Rural y Recursos Naturales según dar en la inspección de localizaciones nesti conceyu, ye imprescindible ellaborar, en collaboración cola Conseyería, un censu de Palmeres, tantu públiques como privaes, esistentes nel conceyu” – señaló Onésimo Velasco, conceyal del Conceyu.


Pa facilitar al vecinderu del conceyu la comunicación que tienen de faer al a Conseyería de les palmeres de la so propiedá, articuláronse mecanismos d'información y ayuda pa unviar la documentación riquida dende Candás ensin tener que movese a l'alministración rexonal” – avanzó Velasco.


Por aciu Resolvimientu de 8 de febreru de 2018 (B.O.P.A. de 22-02-2018), la Conseyería de Desenvolvimientu Rural y Recursos Naturales declárase la esistencia nel Principáu d'Asturies, del organismu nocivu “Picudu colloráu de les palmeres”, Rhynchophorus ferrugineus (Olivier). La presencia d'esti escarabayu, constitúi un peligru pal caltenimientu de les palmeres, causando xeneralmente la destrucción y muerte de les mesmes si nun ye controláu a tiempu, pero entá nel casu de llegar a controlase produz daños importantes, qu'amenorguen significativamente el valor ornamental de la palmera afectada. En virtú d'ello, adoptáronse dende'l gobiernu rexonal diverses midíes fitosanitaries pa la so erradicación y control, énte lo cual, dende esta alministración local, informóse al vecinderu al traviés de un BANDU INFORMATIVU.


Trátase d'una plaga qu'afecta puramente a distintes especies de palmeres. Ye improbable la detección visual temprana de la infección, polo que, dende'l Principáu, consideróse necesariu recordar a les persones que tengan palmeres nes sos propiedaes la esistencia de la plaga y les midíes fitosanitaries obligatories pa evitar la proliferación del curculiónido” – esplicó'l conceyal.


Por que puedan aplicase les midíes de erradicación y control oportunes, según dar en la inspección de localizaciones nesti conceyu, ye imprescindible, per un sitiu, ellaborar en collaboración cola Conseyería, un censu de Palmeres, tantu públiques como privaes, esistentes nel conceyu. La Conseyería de Desenvolvimientu Rural y Recursos Naturales nel Boletín d'avisos fitosanitarios d'Avientu de 2017, pon a disposición de la ciudadanía información relevante sobro esta plaga con indicaciones pa tratar d'evitar la infestación.


A tal fin y n'ares de facilitar esta tramitación al vecinderu de Carreño, el Conceyu va collaborar recepcionando tola documentación que se precisa presentar énte l'alministración rexonal recoyéndola n'el mesmu Conceyu. Dende equí va unviase directamente a la Conseyería correspondiente. Dicha comunicación en Carreño podrá faese:


PRESENCIALMENTE indicando los sos datos al traviés del Rexistru Municipal, sito nel Conceyu, c/ Santolaya, 1/3 de forma presencial nel horariu d'atención al públicu ( De Llunes a Vienres de 9 a 4 h. y Martes y Xueves tamién n'horariu de tardes de 15 a 18:30 h.). En dependencies municipales van facilitáse-y copies impreses de la documentación que tien d'unviase a la Conseyería.


TELEMÁTICAMENTE descargando y rellenáu primeramente l'impresu a rellenar ( Anexu II del BOPA 22.02.2018) que van poder llograr nesta web. Una vegada rellenáu hai d'unviase a la siguiente dirección electrónica: registro@ayto-carreno.es .


Amás, hai que recordar que debe comunicase, por cualesquier de los preseos mentaos l'apaición de cualesquier de los síntomes habituales del ataque de la plaga. Estos síntomes pueden consultase nel Boletín d'avisu fitosanitariu yá citáu . Y que de confirmase la infección, va dase en comunicar a l'alministración del Principáu d'Asturies l'apaición de síntomes d'ataque del organismu. Les plantes afectaes llevemente tendrán de ser trataes con productos autorizaos .Les plantes que pola gravedá del ataque resulten irrecuperables tendrán de ser esaniciaes de forma controlada. Les fradadures, plantíos, baltes y tresplantes de les plantes declaraes sensibles van tar a lo dispuesto nel Resolvimientu de la Conseyería de Desenvolvimientu Rural y Recursos Naturales citada. 

Considérense plantes sensibles les siguientes: Areca catechu, Arecastrum romanzoffianum (Cham.) Becc., Arenga pinnata, Borassus flabellifer, Brahea armata, Butia capitata, Calamus merillii, Caryota maxima, Caryota cumingii, Chamaerops humilis, Cocos nucifera, Corypha gebanga, Corypha elata, Elaeis guineensis, Howea forsteriana, Jubea chilensis, Livistona australis, Livistona decipiens, Metroxylon sagu, Oreodoxa regia,Phoenix canariensis, Phoenix dactylifera, Phoenix theophrasti, Phoenix sylvestris, Sabal umbraculifera, Trachycarpus fortunei y el xéneru Washingtonia” – concuyó l'Edil.