Nel IES de Candás ellabórense los meyores cócteles ensin alcohol

Qué los y les menores conozan los riesgos del alcohol y tengan alternatives d'ociu ye l'oxetivu d'esta iniciativa municipal

A lo llargo d'esta selmana, l'alumnáu de primeru y segundu de la ESO del IES de Candás participa en, segunda fase formativa que se ta desenvolviendo, dende'l Conceyu de Carreño- concretamente dende la Conceyalía de Mocedá y l'Oficina d'Información Xuvenil acomuñada-   dientro de la campaña de sensibilización y concienciación sobro los efectos y consecuencies del usu del alcohol y otres drogues.

Estes actividaes formen parte de les acciones plantegaes nel ámbitu local de prevención de drogodependencies y otres conductes adictives y que se financien nel marcu del Plan rexonal Sobre Drogues” que promueve la Conseyería de Sanidá del Principáu.

El Ministeriu de Sanidá constató qu'esti consumu d'alcohol suel empecipiase n'España alredor de los 13 años, talmente que, n'actualidá, l'alcohol ta bien presente nel tiempu llibre y nes relaciones sociales de la mocedá. Ye una realidá que tenemos presente en Carreño, por eso a lo llargo d'esta llexislatura viénense realizáu proyectos de prevención que, nos últimos díes, traducióse en talleres de cócteles saludables ensin alcohol”   - afirmó Roberto Bueno, conceyal de mocedá en Carreño.

Al traviés del Plan sobre Drogues del Principáu d'Asturies, el Conceyu de Carreño entama y financia una serie de talleres, gratuitos empobinaos al alumnáu de 5º de Primaria y 1º y 2º de ESO.  Desenvolvemos actividaes que promueven vezos saludables y de prevención del consumu de drogues, cocina saludable, etc delles d'elles centraes nel ociu. Infórmase-yos de que'l consumu d'alcohol per parte de xente de la so edá nun ye, nin tanto, sinónimu de diversión y, por otru, ufiértense-yos una serie de bébores alternatives que, amás, son saludables.”  - afirmó Bueno, conceyal de mocedá en Carreño.

En total 76 neños y neñes van participar nos cuatro talleres previstos de “Cócteles ensin alcohol” qu'a lo llargo d'esta selmana van desenvolvese nes instalaciones del propiu centru escolar. Na primer sesión participaron unu, de los dos cursos, de primeru de la ESO, ente que l'otru va faese el xueves 13 d'avientu. L'alumnáu de segundu de la ESO va facer en dos talos talleres el vienres 14, tamién nes mesmes instalaciones.

Nesti primer taller, los neños y les neñes, prestándose crearon conocíos cócteles y bebíes refrescantes ensin alcohol. Nuna primer parte recibieron un recetario, pa llevar a casa y siguir ellí esperimentando y creando. Tamién se-yos esplicó les característiques de los ingredientes y como ellaboralos. Y pa concluyir impulsóse un risonderu concursu por equipos, onde colos ingredientes y recursos disponibles, xuntu col so inxeniu ya imaxinación teníen que proponer un nuevu combináu orixinal. Antes de presentar la so propuesta al xuráu tuvieron un tiempu previu pa esperimentar, probar nuevos sabores, colores, testures,… hasta dar col so cóctel ideal y ensin alcohol.” señaló'l conceyal.

Asina, adulces fueron, ellaborando seis clases distintes de cócteles ensin alcohol, regaláronse-yos les sos recetes y fixeron degustaciones. Col lema “Camuda beber por vivir” afayaron como facer cócteles con frutes, yogures, lleche, azucre de caña y zusmios. “ Mediterráneu”, “ Fruit Party” y “ Estrella” fueron dalgunes de les sos creaciones.

Asina, nel Institutu candasín, combinando un mensaxe didácticu con demostraciones práctiques de cómo se realicen estos combinaos, tratóse de que'l mensaxe vaiga calando na nuesa mocedá. Y desterrar, de camín, falsos mitos, como'l qu'afirma qu'inxerir cuatro o cinco copes nun fin de selmana nun tien repercusión dalguna sobre la salú. Resumides cuentes, dende Sanidá aseguren que'l consumu per parte d'adolescente non solo tien graves efectos na so salú física, sinón tamién na psíquica y la social,  de la qu'aumenta la probabilidá de ser dependiente del alcohol na edá adulta” – concluyó Bueno.