Carreño impulsa una campaña de control de triquines en carne porcina y caza mayor

La campaña de sacrificiu porcín domiciliariu va llevase a cabu en Carreño ente'l 1 de Noviembre de 2019 y el 31 de Marzu de 2020.

Na campaña 2018/2019 fueron analizaos nel conceyu de Carreño un total de 20 gochos y 152 jabalíes.

Con fecha 22 d'Agostu de 2017 publicóse nel BOPA Resolvimientu de 9 d'Agostu, de la Conseyería de Sanidá, pola que se dicten normes sobre'l control sanitariu en relación cola presencia de triquines en carne de ganáu porcín y de les pieces de caza mayor destinaes al consumu priváu familiar nel territoriu del Principáu d'Asturies.

Acordies con esti Resolvimientu los Conceyos tenemos qu'entamar la campaña nos sos respectivos términos municipales, responsabilizándonos  del so correctu desenvolvimientu y del cumplimientu de la normativa en materia d'hixene alimentaria, de sanidá y bienestar animal y de aquelles otres que sían d'aplicación” – esplicó Manuel Noceda, edil de Mediu Rural.

Nel añu 2015 producióse un cambéu del Reglamentu de la Unión Europea, la nº 2015/1375 de la Comisión de 10 d'Agostu. Nella esíxese garantizar qu'en toles amueses apurríes realícese la investigación  de triquines según lo dispuesto nel anexu I del citáu Reglamentu Européu, pol que s'establecen normes específiques pa los controles oficiales de la presencia de triquines na carne, absteniéndose del usu del métodu triquinuscópicu y comunicando con calter urxente al Veterinariu Oficial cualquier causa de non aptitú pal consumu. Lo que trai que yá nun ta dexáu'l métodu triquinuscópicu emplegáu tradicionalmente hasta la fecha nos analises de les amueses” – prosiguió Noceda.


Los Servicios Veterinarios Oficiales de les Unidaes Territoriales de la Conseyería de Sanidá, van poder autorizar l'actuación de Servicios Veterinarios Collaboradores. Con estos cambeos y requerimientos nes analítiques les Clíniques collaboradores tienen de tar afeches a lo dispuesto nel citáu Reglamentu de la Unión Europea. La única clínica veterinaria esistente en Candás y nel termino municipal de Carreño nun lo ta . Por cuenta de ello, solicitóse p'ampliar llugares de recoyida y analís, según amplitú d'horariu d'atención ciudadana la collaboración a los Servicios Técnicos de la Cooperativa de Llabradores, Consumidores y Usuarios de Xixón” – afirmó'l conceyal.

D'esta miente, en Carreño'l vecinderu va poder realizar les sos amueses  en dos llugares:

·         Na Unidá Territorial  de la Área V, na que s'integra'l conceyu, na cai Mariano Pola, 3, 3ª Planta (Nun ye la dirección d'años anteriores).  Teléfonu: 985176980. Los díes de llunes a vienres n'horariu de 9 a 14 hores. La Tasa de les analítiques ye de 19,09 €.

·         La Cooperativa de Llabradores, Consumidores y Usuarios del Conceyu de Xixón, S. Coop. Ástur. Tien la so see en:
Carretera Carbonera 2230 – Polígonu de Roces 5.
Teléfonu: 985168957-687570088.
Van Emprestar el serviciu los veterinarios: Juan José Pérez Janez, Luis Bautista Fernández García, Oscar Fernández García y Miguel Guiu Martínez. Equí les amueses pueden dexase cualquier día de llunes a sábadu n'horariu de 8 a 21 hores en diches Dependencies.  Les analítiques de les amueses van ser los Martes y los Vienres. Duración de la prueba: aprosimao 2 hores. Realizaes les analítiques, la Clínica namá se va poner en contactu colos comenenciudos si la resultancia ye Positivu. Comunicación de les resultancies Positives, antes de les 20 hores de los díes d'analises d'amueses (Martes y Vienres). Sicasí, pa mayor tranquilidá de los  comenenciudos, van  poder llamar pa interesase poles resultancies.  El preciu de les analítiques de les amueses ye de 20 €. Fora de los horarios indicaos l'analítica individual ye de 30 €.


Les amueses que'l vecinderu tien de llevar p'analizar una amuesa de 150 gramos. Llimpia de grases y fascies. Nel casu de pretender analizar gochos esta va deber de tomase d'estes zones diafragma, músculos intercostales y músculos maseteros. Nel casu d'analizar jabalíes van estrayese van tener que tomar les amueses amás de les mesmes zones que nel casu del gochu y de los músculos de la estremidá delantera” – concluyó'l conceyal.